Osuarul Sedlec este o micuta capela crestina, situata sub Biserica Tuturor Sfintilor din Sedlec, o suburbie a orasului Kutna Hora aflat in Republica Ceha. Osuarul gazduieste un numar de aproximativ 40.000 - 70.000 de schelete umane, toate fiind aranjate artistic in asa fel incat ele sa formeze atat decoratiile capelei cat si mobila acesteia. Osuarul a primit si denumirea regionala de "Biserica Oaselor".
In anul 1278, Henry, abatele manastirii cisterciene din Sedlec, a fost trimis in Tara Sfanta de catre regele ceh Otakar II al Boemiei. La intoarcerea acestuia, abatele a adus cu sine o mana de pamant de pe Muntele Golgota - locul in care a fost infipta Crucea Mantuitorului Hristos - pe care, odata ajuns in manastire, l-a imprastiat prin cimitirul acesteia.
Vestea prezentei unei cantitati de pamant din Tara Sfanta in orasul Sedlec s-a imprastiat cu repeziciune, in cele din urma cimitirul devenind un important loc de inmormantare, fiind vanat de mai toti credinciosii piosi din Europa Centrala. In timpul Bubei Negre, pe la jumatatea secolului al XI-lea, si dupa Razboiul Husit de la inceputul secolului al XV-lea, mii de oameni au ajuns sa fie inmormantati aici. Prin urmare, largirea cimitirului ajunsese sa fie ceva indispensabil.
In jurul anului 1400, Biserica Tuturor Sfintilor - biserica gotica - a fost construita in centrul cimitirului. Biserica prezinta un nivel superior, cu tavan boltit, si un demisol. Demisolul, folosit in general pe post de capela, a ajuns sa fie folosit pe post de osuar pentru scheletele scoase in timpul lucrarilor de constructie ale noii biserici.
Potrivit legendei, dupa anul 1511, sarcina de a dezgropa scheletele si de a le aranja in noua cripta-osuar a fost randuita unui calugar aproape orb al ordinului monahal.
Intre anii 1703 si 1710 biserica a fost dotata cu o noua intrare. Aceasta avea rolul de a sprijini peretele frontal, care ajunsese sa se incline spre exterior, capela de la suprafata urmand si ea sa fie reconstruita. Aceasta lucrare, in stilul baroc ceh, a fost proiectata de catre Jan Santini Aichel.
In anul 1870, Frantisek Rint, un sculptor in lemn, a fost angajat de catre familia Schwarzenberg in slujba ei, insarcinandu-l in scurt timp cu datoria de "a pune in ordine" multimea oaselor din capela. Rezultatul muncii acestuia vorbeste de la sine.
Osuarul din Sedlec - capodopera lui Rint
Patru gramezi de oase, aranjate in forma de clopot, ocupa cele patru colturi ale capelei. Un imens candelabru alcatuit tot din oase sta suspendat in centrul navei, iar tavanul boltit este conturat de linii de cranii.
Tot din oase sunt facute si celelalte obiecte de mobilier ale capelei - coloane, rame, emblema familiei Schwarzenberg, semnatura maestrului Rint. Semnatura autorului este asezata pe peretele apropiat usii de intrare, aceasta fiind alcatuita tot din oase.
Capele similare - folosite pe post de osuare - mai pot fi numite si "Catacombele Capucinilor" din Palermo, Sicilia, cat si "Capela Oaselor" din Evora, Portugalia.
Teodor Danalache
sursa:CrestinOrtodox.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu