ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

vineri, 11 februarie 2011

CARE E NUMELE TĂU ROMÂNIE? LEGIUNE!





Titlul de mai sus este inspirat din volumul V al seriei ,,Ne vorbeşte părintele Augustin”, tradus şi editat de Frăţia Ortodoxă Misionară, aflat în curs de publicare.



Cartea cuprinde biografia mitropolitului Augustin, glasul care a strigat în pustia zilelor noastre, cuvântările personalităţilor prezente la slujba de înmormântare şi la parastasul de 40 de zile, fotografii inedite de la eveniment, atât de dorite de cei care au citit predicile şi omiliile mitropolitului. Însă cea mai importantă parte o reprezintă predicile rostite cu diverse prilejuri.



Cartea nu este valabilă doar pentru Grecia. Este cât se poate de actuală şi pentru România, cu atât mai mult cu cât puţini ierarhi români au curajul mitropolitului grec. Şi asta pentru că răul nu are ţară, răul nu are timp, nu are naţionalitate. Este mereu acelaşi, oriunde. I se poate opune un om limitat în timp, în trup, într-o anumită mentalitate? Da, i se poate opune, dar nu îl poate învinge. Singura piatră pe care se zdrobeşte răul este Hristos. Şi acest lucru ne demonstrează întreaga istorie şi a mărturisit neobosit până la cei 104 ani ai săi Augustin, mitropolit de Florina.

Dacă veţi găsi cele cinci volume ale cărţii să nu le ocoliţi. Nu costă o avere. Se vând la preţ misionar. Veţi întâlni însă o predică rară şi binefăcătoare ca o ploaie în deşert.



Redau un text din volumul ce urmează să apară.



Demoni pretutindeni: demoni în şcoli, unde profesorii învaţă că omul coboară din maimuţă şi că nu există Dumnezeu; demoni în piaţă, unde stăpâneşte legea „răpeşte, ca să mănânci şi fură, ca să ai”. Demoni în tribunale, unde pălmuiesc fără teamă Evanghelia… O societate de demonizaţi. Avea dreptate rusul Dostoievski, care a scris opera „Demonii”. Demonii tulbură viaţa şi o fac nefericită. Care este numele tău, societate? „Legiune”. Inima noastră? „Legiune” şi ea. Nu locuieşte înăuntrul ei Hristos.

Trăim într-o epocă satanică: suntem posedaţi de satana. Din nefericire, astăzi, în mare parte, nu mai stăpâneşte Hristos; stăpânesc satana şi demonii. Oamenii i-au făcut „stăpânitori ai acestei lumi” (Efeseni 6, 12). S-au predat acestora – cu voia personală a fiecăruia – inimi, familii, case, ministere, guverne, parlamente, organizaţii… Şi diavolul nu ştie să facă bine. De aceea stăpâneşte nerozia şi distrugerea.

O mare necredinţă stăpâneşte. Şi noi, care zicem că credem, nu credem. Am fost influenţaţi. Era odată o vreme în care strămoşii noştri nu aveau şcoli, universităţi, academii, nu aveau bani şi bogăţie, nu aveau case şi maşini luxoase. Dar societatea era sfinţită. Nu se auzea nicio blasfemie, nicio înjurătură. O sută de ani în Macedonia şi nu s-a emis niciun divorţ; divorţul era necunoscut. Acum? Care este numele tău, Eladă? „Legiune”! Atunci aveau colibe sărace, dar în colibe locuiau oameni sfinţi, îngeri. Acum, în marile case, cu tot confortul, locuiesc demonii.



***



Ce se va întâmpla, deci, fraţii mei? Aşa vor rămâne lucrurile? Nu există nicio speranţă? Dacă n-ar fi venit în lume Hristos, situaţia ar fi dezolantă. Dar a venit Hristos şi l-a biruit pe diavol.

Într-o zi, la Mitropolie, mă căuta o femeie. Tremura toată de frică.

- N-am dormit de două nopţi, zice.

- De ce? Ce ţi se întâmplă?

- M-am trezit alaltăieri dimineaţă şi am găsit în curtea mea farmece: oase, fire de păr, coarne. Îmi vor face rău în casă.

- Crezi în Hristos? – o întreb.

- Cred, zice.

- Ei, atunci care este mai puternic, Hristos sau satana?

- Hristos.

- Atunci, dacă Hristos este mai puternic, El îi biruieşte pe toţi demonii. Nu te teme.

Hristos este biruitorul demonilor. Şi nu doar El i-a biruit, ci dă putere şi fiecărui creştin credincios să-i biruiască pe demoni, oricât de puternici ar fi. Şi „Iisus Hristos învinge” este o dovadă a cărui fapt? Pe omul din Evanghelia de astăzi satana l-a făcut lup sălbatic, însă lângă Hristos lupul devine miel.

O, Hristoase, cât de mare este puterea Ta! Unde este Hristos, este libertate; unde lipseşte Hristos, este sclavie. Unde este Hristos, este dreptate; unde lipseşte Hristos, este nedreptate. Unde este Hristos, este dragoste; unde lipseşte Hristos este ură. Unde este Hristos, este raiul; unde lipseşte Hristos, este iadul. Şi într-adevăr, iad este lumea. Nu îndrăzneşti să ieşi din casă, pentru că acum toţi sunt terorişti; aşa cum atunci demonizatul îi teroriza pe toţi, aşa şi ei astăzi. Am devenit Chicago.

Ce să facem, deci, fraţii mei? Să ne pocăim, să ne întoarcem la Dumnezeu, ca să vină să ne conducă din nou Hristos; pe Care, copii ai elinilor, lăudaţi-L şi-L preaînălţaţi, întru toţi vecii.
Amin!



† Episcopul Augustin

PREDICĂ

LA DUMINICA A XXIII – A DUPĂ RUSALII(Luca 8, 26-39)

NUMELE DEMONIZATULUI – «LEGIUNE»

(Luca 8, 30)



(Predica Mitropolitului de Florina, Părintele Augustin Kandiotis, în Sfânta Biserică a Sfinţilor Constantin şi Elena din Niki – Florina, 25-10-1987)



Sursa:emilia-corbu.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu