ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

miercuri, 29 septembrie 2010

SFANTUL SAVA CEL SFINTIT






Sfantul Sava a trait in vremea imparatului Teodosie cel Mic (403-450). Era originar din Capadocia, iar parintii lui se numeau Ioan si Sofia.

La varsta de 18 ani ajunge la renumitul calugar Eftimie, care-l va trimite la Cuviosul Teoctist.

 Acolo s-a desavarsit si apoi a facut multe minuni.

Din minunile sale amintim ca prin rugaciunea lui, a izvorat apa in locuri fara de apa.

A fost trimis ca sol la Constantinopol, de patriarhii Ierusalimului. Dupa multi ani de nevointe si nespuse bucurii duhovnicesti, Sfantul Cuvios Sava a avut o vedenie dumnezeiasca, vestindu-i despre mutarea sa ce avea sa fie in curand. Culcandu-se in chilia sa, a chemat pe toti parintii si fratii si le-a dat sarutarea cea mai de pe urma, punandu-le egumen in locul sau pe un barbat vrednic, cu numele Melit, poruncindu-i sa pazeasca fara vatamare toate asezamintele manastirii date de dansul. Apoi au trecut patru zile, negustand nimic, nici vorbind cu nimeni. Iar in seara sambetei, cerand Preacuratele Taine si impartasindu-se, a zis cuvantul cel mai de pe urma:

 "Doamne, in mainile Tale imi dau duhul meu". Si asa s-a savarsit in ziua de 5 decembrie 532. Cuviosul Sava a murit la varsta de 94 de ani.

In secolul al XII-lea, trupul Sfantului Sava a fost luat de cruciati si dus in Venetia.

Acesta a fost adus inapoi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit abia dupa intelegerea dintre Papa Paul al VI-lea si Patriarhul ortodox grec Atenagora - Athinagorus, in cadrul vizitei papei in Tara Sfanta, in anul 1965.

















Sursa:
CrestinOrtododox.ro



SFINTE SAVA,
FII NOUA
OCROTITOR
SI
BUN
MIJLOCITOR
LA
MAREA
JUDECATA
A
MANTUITORULUI,
SPRE SLAVA
LUI
DUMNEZEU!
AMIN!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu