Biserica Razvan este asezata in vatra veche a Bucurestilor, pe strada aparuta cu mult timp dupa ea si careia i-a si dat numele de strada Biserica Razvan, strada care leaga Calea Mosilor de strada Cavafii Vechi.
In "Calendaru Anticu" din 1875, Bucuresti, paginile 84-85, se spune ca "are o vechime de 278 de ani, fiind zidita de Stefan al II-lea, Razvan Voevodu, domnul Moldovei", in semn de infratire a romanilor din tarile surori. Asadar, aceasta s-a petrecut pe la 1597.
Intr-o discreta insemnare pe coperta Mineiului din Noiembrie, Parintele Vasile Fussu da marturie:
"Aceasta Sfanta Biserica o pastoresc de la data de 11 iunie 1935. Biserica este zidita din timpul lui Mihai Viteazu - 1596 - de catre Stefan Razvan, Domnul Moldovei, iar catapeteasma este mai veche de 400 de ani. Am scris acestea spre cunostinta viitoarelor generatii. S.S. Preot Vasile Fussu, 10 noiembrie 1958."
Alti istorici au alte pareri, dar cercetarile arheologice facute de Dinu C. Rosseti, in 1935 si cele din 1969, arata ca actualul lacas este zidit pe urmele unei biserici din lemn din secolul al XVI-lea. De-a lungul timpului, biserica a fost refacuta in secolul al XVII-lea si al XVIII-lea de catre marele logofat Barca Cojescu si maica sa Vladaia si de marele Vornic Ianache Vacarescu.
In secolul XVIII-lea bisericii i s-a zis manastire, fiind numarata alaturi de manastirile: Sf. Sava, Comana, Gruiul etc.
Manastirea Razvan a devenit Metoc al Sf. Mormant de la Ierusalim, adica sub obladuirea Sf. Mormant.
In 1863 decretul de secularizare al lui Cuza Voda a transformat manastirea Razvan in biserica de mir.
Din punct de vedere arhitectural constructia bisericii este in plan dreptunghiular, cu o singura absida semicirculara in partea estica si care formeaza Sfantul Altar.
Acest stil este numit Stilul Bazilical si este propriu primului mileniu crestin, aceasta dovedind vechimea
Sfantului Lacas.
Catapeteasma este o adevarata capodopera, atat prin frumusetea dantelariilor sculptate in lemn, cat si prin vechimea sa.
Pridvorul bisericii a fost adaugat destul de tarziu, dupa 1847, in binecunoscutul stil "Brancovenesc", tot atunci s-a refacut pictura de catre Misu Popp si Constantin Lecca.
In prezent, biserica este monument istoric inregistrat .
PAROH PREOT PROFESOR
ADRIAN TAUTUL
Alti cercetatori
Pisania bisericii ne arata ca:
"In slava lui Dumnezeu s-au inaltat din temelie aceasta sfanta biserica unde se praznuieste Adormirea Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria, de jupan Ianache Vacarescu vie aga si jupaneasa sa Stanca, cu fiii lor Constantin si Barbu si de Vladoaia jupaneasa capitanului Pana cu fiul ei Barca Cluciarul, si s-au infumusetat cu toate podoabele, in zilele domnului Constantin B.B. Voievod si a Mitropolitului Chir Teodosie, incepandu+se in mai la anul 1706 si s-au ispravit in luna septembrie anul 1707."
Biserica este mult mai veche, construita de un capitan al lui Matei Basarab (1635-1674) numit Razvan, poate pe ruinele alteia mai vechi din sec.XVI, dupa mormintele gasite in jurul sau.
In incendiul din 1847 a ars si a fost refacuta. Cu ocazia repictarii de catre Constantin Lecca si Misu Popp vechea inscriptie a fost acoperita. A fost renovata dupa 1974, in timpul pastoririi P.F. Parinte Iustinian Marina.
Biserica are un plan dreptunghiular cu absida pentru altar, avand o turla de pronaos. I s-a adaugat pridvor la renovarea dupa incendiul din 1847. In interior, de remarcat catapeteasma sculptata in lemn natur.
Mentionari istorice:
Dimitrie Papazoglu (1811-1892)
• Istoria fondarei orasului Bucuresti (1891)
Manastirile si bisericile istorice, cari, pentru frumusetile lor, trebuiesc vazute de voiajori, sunt: manastirea Radu Voda, fondata in al 15-lea secol, pe o colina inalta, in Culoarea" de Albastru, si unde s-a dat foc ierbariei lui Sinan pasa, in vremea retragerei ostirei turcesti, dupa batalia de la Targoviste cu Mihai Bravul, in secolul al 16-lea; acolo se afla si mica biserica a Sf. Atanasie, care a fost cimitir; in biserica acestei manastiri se afla si mormintele a trei domni: Alexandru, Mihnea Turcitul, fiul sau si al lui Radu Voda, fiul lui Mihnea, singurul mormant domnesc ce se mai vede in Capitala noastra; manastirea Sfantul Gheorghe cel Nou, in mijlocul Capitalei, fondata de Constantin Voda Brancoveanul in secolul al 17-lea, era inconjurata de un mare han, cu pravalii pe dinauntru, pentru magazii de marfuri negustoresti, si imprejmuita cu inalte ziduri; biserica Sfantul Spiridon, din Calea Serban Voda, Culoarea de Albastru, pentru frumoasa ei arhitectura gotica, care este fondata de domneasca familie a Ghiculestilor, dotata cu mari venituri si in care se obicinuia a se ingropa domnii fanarioti; biserica Doamna Balasa, fondata de familia Brancovenilor, in secolul al 17-lea, unde este azil de saraci, in Calea Craiova; biserica Curtea Veche, fondata de Mircea Voda cel Batran, in al 14-lea secol, in curtea palatului sau domnesc, unde a omorat pe toti boierii si arhiereii Mircea Voda Ciobanu, in al 16-lea secol; in aceasta biserica toti domnitorii aveau frumosul si crestinescul obicei de a primi sfanta ungere la intronare; biserica Sfanta Ecaterina, Culoarea Albastru; biserica Sarindarului, in care a facut liturghie patriarhul Macarie la anul 1635, si care se zice ca este a 40-a biserica fondata de Matei Voda Basarab, in 1634, in Calea Mogosoaiei; biserica Olteni, care s-a zidit si infrumusetat de catre enoriasi si mahalagii, puind cu chiar mana lor caramizile la temelii, zidind si carand materialul, atat barbatii, cat si doamnele si fetele lor; ea se afla in Culoarea Albastra, strada Olteni. In clopotnita acestei biserici, la anul 1821, s-au inchis grecii, arnautii, ce s-au batut cu multimea ostirei turcesti, cand aceasta a venit in Capitala sub Chehaia bei al pasii Silistrii, in ziua asasinarii insurgentilor Bimbasa Sava, Ghenci aga si capitan Mihali, si cand a tinut macelul pe stradele Capitalei o zi intreaga, taindu-se rasculatii greci si dandu-se rasplata, de un beslic, de fiecare cap taiat ce se ducea la Chehaia bei. (In ziua aceea au pierit multi din orasenii romani nevinovati.)
Aceasta tragica scena s-a petrecut intr-o zi de duminica, la 12 ore, la pranz. Am vazut-o si eu, autorul brosurei, fiind copil de zece ani.
Alte biserici: biserica Sfintei Vineri, cu frumosul si istoricul monument al familiei lui Herascu-Nasturel, unde este si azil de saraci, in centru, Culoarea de Rosu; biserica Zlatari, ce era inchinata Patriarhiei Alexandriei, in Calea Mogosoaiei, in centru, unde m-am nascut eu, autorele acestei brosuri, la amn 1811; biserica Sf. Niculae, din suburbia Selari, sau din Lipscani, care este prefacuta din temelie si infrumusetata de catre regele Carol I; biserica Antimului, in Culoarea de Verde, care este metohul Episcopiei Argesului, e fondata de Antim mitropolitul, ce fu inecat in Dunare din ordinul unui domn fanariot, in secolul al 18-lea; pe una din coloanele ce sunt in biserica stau scrise poezii frumoase ale acestui mitropolit; biserica Sf. Dimitrie din Islicari (str. Carol I), cu frumoasa gradina, si care este metohul Episcopiei Buzau.
Asemenea, bisericile cele vechi, numite: Biserica cu Sfinti, ce se zice si Biserica cu Sibilele; biserica Precupetii Vechi; biserica Hagiu; Tirchilestii, Popa Nan; schitul Icoana; biserica Popa Soare; biserica zisa Dintr-o zi, caci in ziua cand s-a inceput zidirea, tot in acea zi, peste un an, s-a sfintit, aceasta este in dosul hotelului „Union"; biserica Bradu si biserica Sf. Gheorghe Vechi, unde era prima Mitropolie a tarii si intaia scoala slavona; bisericile Razvan si Olari, unde se afla icoana Maicii Domnului cea facatoare de minuni, care se transporta totdeauna pe la persoane cuprinse de boale grele, carora li se faceau masluri; biserica Izvorul Tamaduirii, de sub Dealul Spirii.
Sursa:CrestinOrtodox.ro
ICOANA POCAINTEI ADEVARATE
marți, 26 octombrie 2010
Biserica Razvan -Calea Mosilor colt cu Cavafii Vechi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu