Inscriptia lui Pilat :
Timp de secole, Pilat a fost cunoscut numai din cateva surse istorice si din cateva carti ale Noului Testament. Cei patru evanghelisti il mentioneaza pe acesta ca fiind implicat in procesul si condamnarea lui Hristos. Chiar si Simbolul de credinta sau Crezul, intocmit in secolul al IV-lea, face referire la acest personaj istoric destul de controversat. ("Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat.” In anul 1961 a avut loc prima descoperire arheologica ce il mentioneaza pe Pilat. Vestigiul este cunoscut sub numele de "Inscriptia lui Pilat”.
Cine a fost Pontiu Pilat?
Pontiu Pilat a fost procuratorul sau prefectul roman al Iudeei intre anii 26 - 36 d.Hr.. Caracterizarea lui Pilat, asa cum apare in scrierile Noului Testament, concorda cu alte marturii istorice: "Filon si Iosif Flaviu il prezinta ca pe un personaj cumplit si diabolic.”
Filon, filosoful evreu din Alexandria (20 i.Hr – 50 d.Hr.), il descrie pe Pilat ca "un om cu o dispozitie inflexibila, pe cat de crud pe atat de incapatanat”. El afirma ca perioada in care Pilat a condus a fost caracterizata de "coruptie, impertinenta, cruzime, crime continue asupra oamenilor nejudecati si necondamnati ... "
La cativa ani dupa crucificarea Mantuitorului, Pilat avea sa fie trimis la Roma unde a fost supus unei judecati umilitoare, dupa ce ordonase masacrul a cativa calatori samarineni. Eusebiu de Cezarea afirma ca Pilat a fost gasit vinovat fiind exilat. Neputand accepta aceasta decizie, Pilat s-a sinucis. Acesta a fost sfarsitul acestui guvernator mandru si corupt.
Referinte biblice despre Pontiu Pilat
Pontiu Pilat este mentionat in sase carti ale Noului Testament. Iata numai cateva pasaje biblice:
• “… Si indata dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat." (Marcu 15, 1)
• “ Iar facandu-se dimineata, toti arhiereii si batranii poporului au tinut sfat impotriva lui Iisus, ca sa-L omoare. Si, legandu-L, L-au dus si L-au predat dregatorului Pontiu Pilat.” (Matei 27;1-2)
• “ In al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod, tetrarh al Galileii, Filip, fratele sau, tetrarh al Itureii si al tinutului Trahonitidei, iar Lisanias, tetrarh al Abilenei "(Luca 3;1)
• “ 28. Deci L-au adus pe Iisus de la Caiafa la pretoriu; si era dimineata. Si ei n-au intrat in pretoriu, ca sa nu se spurce, ci sa manance Pastile. 29. Deci Pilat a iesit la ei, afara, si le-a zis: Ce invinuire aduceti Omului Acestuia?" (Ioan 18 ; 28-29)
• “ Caci asupra Sfantului Tau Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolalta, cu adevarat, in cetatea aceasta, si Irod si Pontius Pilat cu paganii si cu popoarele lui Israel ... " (Fapte 4;27)
• "Iti poruncesc inaintea lui Dumnezeu, Cel ce aduce toate la viata, si inaintea lui Iisus Hristos, Cel ce, in fata lui Pontiu Pilat, a marturisit marturisirea cea buna ...” (1 Timotei 6; 3)
Descoperirea Inscriptiei lui Pilat
Pana in anul 1961 nu fusese descoperita nicio marturie fizica ce facea referire la Pilat. In timpul sapaturilor din cadrul unui amfiteatru roman de langa Cezarea - port roman si capitala a Iudeei in vremea lui Hristos - echipa de arheologi italieni condusa de catre Dr. Antonio Frova, avea sa descopere o placa din piatra pe care se afla gravat numele lui Pilat.
Aceasta piatra, cunoscuta si sub numele de Inscriptia lui Pilat, a fost scrisa pentru a comemora ridicarea si consacrarea unui Tiberium, un templu destinat cultului lui Tiberiu Cezar, imparatul roman din vremea in care Pilat guverna Iudeea.
Inscriptia in limba latina cuprinde titulatura "Pontiu Pilat, Prefect al Iudeei”, un titlu foarte apropiat de cele folosite la adresa lui in Evenghelii (Luca 3;1) Aceasta a fost prima descoperire arheologica ce il mentioneaza pe Pilat, si care inca o data atesta acuratetea istorica a Sfintilor Evanghelisti.
Importanta descoperirii
Descoperirea reprezinta un exemplu, din multe altele, din randul dovezilor arheologice care atesta acuratetea marturilor biblice. Inscriptia lui Pilat se potriveste foarte bine cu descrierea oferita de Sfantul Apostol Luca, in care acesta nu numai ca il mentioneaza pe Pilat in calitate de guvernator al Iudeei, dar il mentioneaza si pe Imparatul Tiberiu.
Radu Alexandru
ICOANA POCAINTEI ADEVARATE
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu