ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

marți, 6 iulie 2010

MANASTIREA NEAMT - ICOANA MAICII DOMNULUI

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt este una dintre cele mai vechi si frumoase icoane din tara, renumita ca facatoare-de-minuni. Istoria acestei icoane ne-a fost insemnata in scris de catre "staretul Neonil", in anul 1839.

Cea mai veche si mai valoroasa, nu doar dintre icoanele facatoare de minuni din Moldova, ci din Romania, este considerata Maica Domnului "Lidianca", de la Manastirea Neamt. Aceasta icoana este cunoscuta cu numele de Lidianca pentru ca ar fi o copie dupa o icoana a Maicii Domnului din Lida si pentru ca are chipul Sfantului Gheorghe, originar din Lida.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt - Lidianca

Icoana de la Manastirea Neamt a fost daruita domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei, de catre imparatul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, in anul 1402. Icoana este minunata atat prin maiestria cu care a fost lucrata si pentru vechimea ei, cat si pentru faptul ca este zugravita pe ambele fete, pe spatele ei fiind icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt - Lidianca

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt dateaza inca din vremea Sfantului Gherman al Constantinopolului. In momentul in care sfantul ajunge in Tara Sfanta, el vede icoana Maicii Domnului de pe stalpul bisericii din Lida - Lodd. Traditia si unele vechi insemnari arata ca aceasta icoana a fost pictata prin minune pe un stalp al bisericii din Lida. Biserica din Lida a fost ridicata in cinstea Maicii Domnului, iar in vreme in care Sfintii Apostoli Petru si Ioan propovaduiau prin aceste parti, ei au rugat-o pe Maica Domnului sa binecuvinteze biserica si sa o sfinteasca prin venirea ei. Maica Domnului i-a trimis inainte, si ajungand ei in biserica au vazut chipul Maicii Domnului nepictat de mana omeneasca. Botezandu-se multi, Maica Domnului s-a veselit cu duhul si a dat icoanei puterea facerii de minuni.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt - Lidianca

In anul 665, mai inainte de a fi hirotonit patriarh al Constantinopolului, sfantul Gherman merge la Ierusalim, spre a se inchina la Sfantul Mormant. Aici, el vede icoana Maicii Domnului "Lidianca". Placandu-i foarte mult aceasta icoana, el da comanda unor pictori sa-i faca o copie a icoanei, lucru ce se va si intampla, in anul 665. Pe spatele icoanei se afla icoana Sfantului Gheorghe, hramul bisericii din Lodd.

Dupa ce icoana a stat in Constantinopol vreme de 555 de ani, in anul 1400 (sau in 1429) aceasta este daruita Mitropolitului Iosif si domnitorului Moldovei, de catre Patriarhul Metodie si de imparatul Ioan Paleologu (unii zic de imparatul bizantin Manuel Paleologu), spre a o proteja de persecutiile impotriva icoanelor - iconoclasm.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt - Lidianca

In anul 1821, icoana Maicii Domnului este scoasa din Manastirea Neamt si dusa intr-o poiana tainica, de pe Muntele Rusu, in locul in care se afla astazi Schitul Icoana Veche. Aici, icoana a fost ingropata, dimpreuna cu alte obiecte de valoare, din pricina turcilor care ii urmareau pe eteristi.

Astazi, icoana Maicii Domnului se afla in biserica cea mare a Manastirii Neamt, inchinata Inaltarii Domnului, fiind cinstita ca facatoare-de-minuni. Icoana o infatiseaza pe Maica Domnului cu pruncul Iisus tinut pe bratul stang, iar pe verso este pictat Sfantul Gheorghe, fiind ostas cu capul descoperit, stand pe scaun cu balaurul sub picioare, in mana dreapta avand sulita, iar in cea stanga sabia.

Pictura este protejata cu o imbracaminte metalica, ornamentata cu pietre pretioase intre anii 1844-1845, in timpul staretului Neonil (+1853).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

*Tot la Sf.Manastire Neamt se afla icoana Fecioarei Maria cu Pruncul cu trei brate.Am fost acum doi ani acolo si am in casa o asemenea icoana.Insa nu stiu prea multe despre istoria ei


o Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti - Anufiana Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti...

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti este una dintre cele mai...
o Maica Domnului - icoanele facatoare de minuni din Sfantul Munte Athos Maica Domnului - icoanele facatoare de minuni din...

Icoana Maicii Domnului Prodromita se afla in Schitul Prodromu, in Sfantul Munte...
o Schitul Vovidenia - Neamt Schitul Vovidenia - Neamt

Schitul Vovidenia este un schit ortodox din judetul Neamt, aflat la foarte mica...
*
o Icoana Sfantului Gheorghe de la Manastirea Zografu Icoana Sfantului Gheorghe de la Manastirea Zografu

Icoana Sfantului Gheorghe de la Manastirea Zografu este una dintre icoanele...
o Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia Noua Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia...

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia Noua, numita si Agapia din Vale...
o Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la...

Icoana Maicii Domnului numita Gherontissa, adica Stareta, este o icoana...
*
o Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti - Anufiana Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti...

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti este una dintre cele mai...
o Pictura bisericeasca Pictura bisericeasca

Este greu de inchi­puit o biserica ortodoxa fara pictura murala care acopera...
o Notiuni generale despre programul sau tipicul iconografic Notiuni generale despre programul sau tipicul...

Bisericile ortodoxe nu sunt zugravite la intamplare, ci dupa o anumita...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu