ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

joi, 15 iulie 2010

SINAXAR 18 IULIE+8 AUGUST

ICOANA MAICII DOMNULUI DIN TOLGA
-prăznuită pe 18 iulie-





Icoana Tolga a Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu s-a arătat pe 8 august 1314, ierarhului Prohor din Rostov (din schimă Trifon). Cercetându-şi episcopia, sfântul a vizitat împrejurimile Lacului Alb şi de acolo a străbătut malurile râurilor Sheksna şi Volga spre Yaroslavl. Odată cu căderea nopţii s-a oprit la 7 verste distanţă de Yaroslavl, pe malul drept al râului Volga unde curge în sens contrar râul Tolga.

La miezul nopţii, când toată lumea dormea, sfântul s-a trezit şi a văzut o lumină strălucitoare. Lumina provenea de la o coloană aprinsă pe celălalt mal al râului către care se întindea un pod. Luându-şi toiagul, sfântul a trecut pe malul celălalt şi apropiindu-se de coloana aprinsă a văzut în ea icoana Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu suspendată în aer. Uimit de aceasta, sfântul s-a rugat îndelung, iar când a plecat a uitat să-şi ia toiagul.

În următoarea zi, după slujba Utreniei, când sfântul Prohor se pregătea să-şi continue călătoria cu barca, au început să caute toiagul sfântului, dar nu l-au găsit nicăieri. Atunci sfântul şi-a amintit că l-a uitat pe cealaltă parte a râului, când a trecut peste acel pod minunat. Atunci sfântul a dezvăluit tuturor minunea şi a trimis ucenicii pe celălalt mal. Ei s-au întors spunând că în acea pădure au văzut icoana Maicii Domnului într-un copac, lângă care era şi toiagul.

Sfântul a trecut îndată pe celălalt mal cu toţi însoţitorii săi şi a recunoscut icoana care i s-a arătat. După ce s-au rugat firbinte înaintea icoanei, au tăiat copacii din locul acela şi au pus temeliile unei biserici. Când poporul din Yaroslavl a aflat, a venit în acel loc. La amiază biserica era deja construită, iar seara sfântul a sfinţit-o în cinstea Intrării în Biserică a Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, unde a adus şi icoana descoperită, cinstită în ziua în care a apărut. Sfântul Prohor a construit mai târziu, aproape de această biserică, Mănăstirea Tolga. Sfântul Prohor a adormit pe 7 septembrie 1328.

Icoana Tolga a Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu este prăznuită şi pe 8 august.


(traducere din limba engleză: Georgiana şi Lmh)



See also..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu