ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

joi, 15 iulie 2010

ICOANA MAICII DOMNULUI ZUGRAVITA DE APOSTOLUL LUCA

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Tikhvin


Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Tikhvin Mareste imaginea.



Icoana Maicii Domnului din Manastirea Tikhvin este una dintre cele mai iubite, cunoscute si cinstite icoane din intreaga Rusie. Pastrata in Manastirea Adormirea Maicii Domnului, din orasul Tihvin - Tikhvin, icoana Maicii Domnului cu Pruncul este de o frumusete rara.



Tikhvin este un orasel intins pe ambele maluri ale raului Tikhvinka, in estul districtului Leningrad, la 230 de kilometri est de Sankt Petersburg. Numele orasului este compus din doua cuvinte, anume "drum" si "piata", impreuna insemnand "drumul ce duce la piata". Orasul a fost intemeiat pe ruta unui important drum comercial.



Icoana Maicii Domnului din Tikhvin - Antiohia, Constantinopol, Roma, Contantinopol



Icoana Maicii Domnului din aceasta manastire este praznuit in data de 26 iunie. In aceasta zi, icoana este impodobita cu ghirlande de flori albe, iar ferecatura de aur luceste parca mai mult ca niciodata. Printre flori si feracatura se zareste minunatul chip al Maicii Domnului, dar si al Pruncului Iisus, zugravite de Sfantul Apostol Luca.



Icoana Maicii Domnului - Manastirea Tikhvin



Traditia Bisericii marturiseste cum ca dupa Inaltarea Domnului, Sfantul Apostol Luca, fiind inzestrat a zugravi icoane, a zugravit o icoana a Maicii Domnului, pe care a si adus-o inaintea Fecioarei, spre a o binecuvanta. Vazand ea icoana, si-a adus aminte de proorocia care zice despre ea: "De acum ma vor ferici toate neamurile!" Apoi, a zis catre Sfantul Luca aceasta: "Darul meu sa fie cu icoana aceasta!" Din acea clipa, inaintea icoanei au inceput a se savarsi nenumarate minuni. Aceasta icoana a fost luata de Sfantul Luca in Antiohia, ea ajungand, mai apoi, la Ierusalim si Constantinopol. In maretul oras al lui Constantin, icoana a fost asezata in Biserica Vlaherne, unde a si primit numele de "povatuitoare pe cale", dupa cum se traduce grecescul "hodighitria".



Sfantul Pavel si Sfantul Ioan au fost cei care au zidit o biserica inchinata Maicii Domnului in Lida - Lodd, oras unde se afla astazi Mormantul Sfantului Gheorghe. Maica Domnului a binecuvantat lucrarea, zicand: "Mergeti, bucurandu-va, caci acolo si eu voi fi cu voi!" Mai apoi, intrand ei in biserica, au gasit zugravita pe un stalp de piatra, o icoana a Maicii Domnului, nefacuta de mana omeneasca.



Icoana Maicii Domnului - Manastirea Tikhvin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu