ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

joi, 15 iulie 2010

Gherman, viitorul patriarh al Constantinopolului, trecand prin Lida, in pelerinajul sau la Locurile Sfinte, a vazut aceasta icoana, pe care mult a indragit-o. Un zugrav i-a facut acestuia o copie deosebita, pe care a si luat-o cu el, in Constantinopol.




In vremea imparatului iconoclast Leon Isaurul, patriarhul Gheram a fost izgonit din cetate. Cu aceasta ocazie, el a luat si icoana Maicii Domnului, pe care mai apoi a asezat-o pe apa, cu un mesaj inscris in lemnul icoanei: "Catre Preasfintitul Grigorie, papa al Romei celei vechi." In vis, papa a vazut aceasta lucrare, iar a foua zi, iesind in intampinare pe raul Tibru, cu tot clerul, cu lumanari si cadiri, papa a primit icoana Maicii Domnului plutind pe apa. Icoana Maicii Domnului Indrumatoarea a fost asezata in Biserica Sfantul Petru.



Icoana Maicii Domnului - Manastirea Tikhvin



Dupa mai bine de o suta de ani, venind la imparatie Sfanta imparateasa Teodora si fiul ei, Mihail, icoana va porni singura, pe aceeasi cale, spre Constantinopol. Ea va fi asezata in aceeasi biserica a Maicii Domnului, in Vlaherne. Icoana va fi numita “Romanca", pentru a aminti faptul ca venise de la Roma.



Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Tikhvin - Rusia



In anul 1383, in nordul Rusiei, in Novgorod, nu departe de Marea Baltica, in apele lacului Neva, niste pescari cautau peste. Pe lac, o lumina orbitoare aparuta din senin i-a speriat foarte tare. Privind ei, vazura o icoana a Maicii Domnului, care insa disparu in cateva clipe. Aceeasi icoana va aparea, la scurta vreme, in aceleasi locuri, la mica distanta de Tikhvin. Disparand si de aici, ea va fi vazuta mai apoi foarte aproape de raul Tikhvin, iar ultima data in padurea de langa rau. In aceasta padure se va ridica si prima biserica inchinata Maicii Domnului, in care se va pastra icoana.



In istoria tulburata a Novgorodului, icoana a jucat un rol insemnat, nu de putine ori ea aparand de la necaz poporul. Se povesteste ca armata suedeza, venita sa atace regiunea, vazu o armata numeroasa de barbati, motiv pentru care au facut cale intoarsa. In acele locuri nu fusese insa niciodata armata sau soldati. Maica Domnului lucrare in chip minunat.



Icoana Maicii Domnului - Manastirea Tikhvin



Marturia despre aceasta icoana, anume ca ea este venita din Constantinopol, este insemnata in multe dintre cartile bisericesti vechi. Se povesteste ca niste negustori rusi, aflati in Constantinopol in acea vreme, fusesera intrebati de patriarh daca nu vazusera o icoana a Maicii Domnului cu pruncul, disparuta brusc din locul ei. Descriind icoana, patriarhul afla de la negustori despre minunile din zona Tikhvin-ului si intelese ca asta fusese voia Maicii Domnului.



Patriarhul le spuse despre "obiceiul" acestei icoane a Maicii Domnului: "Aceasta icoana facatoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu se ducea pe mare, cu preaslavire, de la Constantinopol, din imparateasca cetate, oriunde o randuia pe ea dumnezeiasca purtare de grija si, dupa catava vreme, iarasi se intorcea la imparateasca cetate. Astfel, facea multe minuni si faceri de bine oamenilor credinciosi, dandu-le biruinta si izbanda asupra potrivnicilor, ca cea tare ajutatoare."



Icoana Maicii Domnului - Manastirea Tikhvin



In ziua de 26 iunie, in Sinaxar, sunt marturisite urmatoarele: "Acestea se cunosc despre cele doua icoane facatoare de minuni care au fost in Constantinopol: despre cea dintai, care s-a numit Odighitria, zugravita de Sfantul Luca, si de cealalta, care s-a zugravit de Sfantul Gherman dupa cea din Lida si mai pe urma s-a numit Romanca. Iar despre acea icoana facatoare de minuni a Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu care a mers din Constantinopol in Rusia prin vazduh, la locul ce se numeste Tihvin, nu se stie care este, Odighitria sau Romanca sau alta icoana oarecare izvoratoare de darul minunilor. Iar noi, pentru lucrurile cele nestiute de noi neiscodind cu desarta iubire de cercare si neispitind judecatile cele nestiute ale lui Dumnezeu, cinstim cu bunacuviinta fiecare icoana a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cadem cu credinta la dansa, o sarutam cu dragoste si cu frica, ne inchinam cu cucernicie."



Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Tikhvin - America, Rusia



Icoana Maicii Domnului a ramas in biserica din Tihvin pana in anul 1941 cand, dupa o scurta perioada de ocupatie germana, nemtii se retrag, luand cu ei toate obiectele de valoare pe care le gasesc. Manastirea Tihvin fusese inchisa de puterea sovietica in anul 1920. Icoana este dusa mai intai la Pskov, apoi in Lituania, la Riga.



La sfarsitul anului 1944, icoana este dusa in America, la Chicago, de catre preotul Ioan Garklavs, care va deveni mai apoi Arhiepiscopul Ioan de Chicago si Minneapolis. Scoaterea icoanei din Lituania a fost posibila cu ajutorul unui tanar de 16 ani, care va deveni fiul adoptiv al parintelui Ioan si mai apoi, preotul Serghei Garklavs, cel care, timp de 63 de ani, va fi pazitorul si ingrijitorul acestei icoane, pe pamant american. In anul 1982, la moartea Arhiepiscopului Ioan, acesta lasa cuvant fiului sau adoptiv ca icoana Maicii Domnului de la Tihvin sa fie inapoiata poporului rus.



Icoana Maicii Domnului - Manastirea Tikhvin



In data de 21 aprilie 1995, locuitorii oraselului Tihvin scriu si semneaza o petitie catre Patriarhul Moscovei si a intregii Rusii, Alexei al II-lea, cerand binecuvantare pentru redeschiderea Manastirii Adormirea Maicii Domnului din Tikhvin. In mai putin de o luna, manastirea primeste o obste de calugari.



In anul 2003 s-au finalizat ultimele formalitati pentru intoarcerea icoanei acasa, la Tihvin. Dupa 60 de ani de exil, in iunie 2004, icoana Maicii Domnului Tihvinskaya este readusa din Catedrala Sfintei Treimi, din Chicago, in Rusia. Icoana a fost adusa cu un avion special , asigurata fiind cu o suma imensa, in timp ce delegatia de clerici, condusa de catre Alexei II - Patriarhul Moscovei si a intregii Rusii si Mitropolitul Gherman, primatul Bisericii Ortodoxe din America, zburase cu un alt avion, separat. Primirea care i s-a facut Icoanei Tihvinskaya, de catre poporul rus si de grupul de 116 preoti, care asteptau icoana la Moscova, a fost impresionanta. De acolo, icoana a fost dusa la Sankt Petersburg si, intr-un final, la Manastirea Tihvin.



Sursa: CrestinOrtodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu