Sf. Efrem cel nou, grabnic ajutator intru toate nevoile si mare facator de minuni.
O manastire de piatra in stil grecesc. Intr-un mic paraclis lateral se gaseste o parte din copacul care a constituit locul pe care s-a jertfit acest mare Sfant. A rabdat indelung torturi de la cei necredinciosi pana si-a dat sufletul in mana lui Dumnezeu.
Manastirea Sfantului Efrem, una dintre cele mai vechi manastiri din Atica, este totodata si cea mai mare manastire de pe Muntele Amomon. In vechime, manastirea era populata de o multime de calugari, multi dintre ei fiind martirizati de catre paganii otomani, in vremea in care acestia se straduiau sa ocupe Grecia.
Sfantul Efrem cel Nou, ale carui Sfinte Moaste se afla in biserica manastirii, este considerat ocrotitorul celor dependenti de droguri, al celor cuprinsi de depresie si al celor deznadajduiti.
Manastirea Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri - scurt istoric
Manastirea Buna Vestire este zidita zidita pe locul numit "Colina Neprihanitilor", in nordul Atenei. In vremea zidirii manastirii, peninsula greceasca Atica nu era inca sub ocupatie otomana. In anul 1416, otomanii cei pagani ocupa si peninsula Atica, unde se afla manastirea. In anul 1424, atancand manastirea, paganii ii omoara pe toti calugarii pe care ii gasesc in ea, afara de Sfantul Efrem cel Nou, care nu se afla in manastire in acel ceas, ci intr-o pestera de langa manastire, in care obisnuia sa se nevoiasca. Manastirea a fost aproape distrusa, fiind pangarita si jefuita, iar calugarii decapitati. Peste inca un an, paganii otomani vor ataca din nou manastirea, distrugand-o.
In anul 1945, maica Macaria a ajuns pe locul ruinatei manastiri inchinate Bunei Vestiri a Maicii Domnului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, maica a zidit aici o chilie, incepand mai apoi sa curete molozul si sa scoata la lumina ce a mai ramas in picioare din vechea manastire. De fiecare data cand maica mergea printre mormanele de pietre, se gandea in sine la faptul ca o multime de calugari cu viata sfanta au primit cununa muceniciei in acest loc.
Vreme indelungata, maica s-a rugat lui Dumnezeu sa o invredniceasca de a-i descoperi macar unul dintre multimea sfintilor martirizati in acel loc. In chip minunat, maicii i s-a descoperit sa sape intr-un anumit loc din zona. Chemand pe unul dintre muncitorii ce munceau la manastire, maica i-a aratat locul cu pricina si l-a rugat sa sape acolo. Nevrand, muncitorul a plecat la treaba lui. Maica s-a ruga insa lui Dumnezeu sa nu ii ajute aceluia. Incercand sa munceasca cele spre care plecase, muncitorul nu izbuti nimic, toate mergandu-i pe dos. Aducandu-si aminte de maica stareta, el veni si facu ascultare.
Muncitorul incepu sa sape, oarecum mahnit de aceasta cerere lipsita de rost. Sapand grabit si fara de grija, maica l-a rugat sa sape mai lin, spre a nu stica Moastele pe care le va gasi. Luata in ras, muncitorul a continuat pana ce dade de Capul unui sfant, minunat mirositor. Inmarmurit, muncitorul a cazut la pamant.
Plecand muncitorul, maica a ingenuncheat si a sarutat cu mare evlavie sfintele Moaste. Sapand cu mainile sale, ea a dat
peste manecile rasei sfantului, pastrata neputrezita, precum si peste corpul intreg al unui sfant mucenic.
A doua zi, maica Macaria a curatat Sfintele Moaste si le-a asezat in Altarul bisericii manastirii, inaintea lor aprinzand o candela. In aceeasi noapte, Sfantul Efrem cel Nou i-a aparut maicii, in vis, spunandu-i numele sau, cat si cele despre viata lui. Mai apoi, maica le va aseza inaintea sfintei lui icoane, spre inchinare si mangaiere celor ce vin si cad cu credinta inaintea lor.
Mai multe amanunte despre Sfantul calugar Efrem avea sa afle o femeie angajata la fundatia manastirii. Acesteia, sfantul i s-a aratat in vremea rugaciunii, zicandu-i: "Sunt marele mucenic Efrem. M-am nascut la 14 septembrie, ziua Sfintei Cruci si tot la 14 septembrie de Sfanta Cruce a inceput mucenicia mea, pe cand aveam patruzeci si doi de ani. Sa ii spui Macariei sa-mi ridice un mic paraclis in cotitura drumului. Acolo obisnuiam sa stau sa ma odihnesc. Mormantul mi-a fost o pestera. Barbarii si mort ma torturau."
In data de 29 aprilie 1966, sfantul i s-a aratat unei alte maicute, careia i-a descoperit cele legate de moartea lui martirica. Moastele Sfantului Efrem cel Nou se afla in biserica centrala a manastirii, ele savarsind nenumarate minuni. Maica Macaria a adormit in Domnul la data de 23 aprilie 1999.
Manastirea este zidita din piatra, in stil grecesc. Intr-un mic paraclis lateral se gaseste o parte din copacul in care a fost
martirizat Sfantul Efrem cel Nou. In biserica, in parte stanga, se afla o capela unde o candela sta de veghe la mormantul Sfantului Efrem. In partea dreapta, se afla Moastele intregi ale sfantului. Manastirea Buna Vestire este cunoscuta astazi drept Manastirea Sfantul Efrem cel Nou.
Ai stralucit ca soarele pe Colina Neprihanitilor si ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dandu-ti sufletul sub loviturile necredinciosilor, Sfinte Parinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai facut ca dumnezeiescul har sa se reverse neincetat spre cei ce cu evlavie iti striga tie: slava Celui Ce ti-a daruit putere, slava Celui Ce ti-a daruit harul tamaduirilor, slava Celui Care da tuturor tamaduiri prin tine.
Noi minuni ale Sfantului Efrem - Minuni cu copii nascuti si nenascuti
Vremurile pe care le trăim sunt din ce în ce mai apăsătoare. Creştinul se simte sufocat de faptul că diavolul găseşte noi şi noi metode de a-şi face „reclamă” într-o lume a apostaziei şi desfrâului. Totuşi, cuvântul că „unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul” (Rom. 5, 21) se adevereşte în zilele noastre, când Dumnezeu lucrează prin sfinţii Săi minuni fără de număr. Sfântul Efrem, marele mucenic de la Nea Macri, a făcut atât de multe minuni încât poate doar despre Sfântul Nectarie din Eghina, despre Sfântul Ioan Rusul, despre Sfântul Ioan Maximovici şi despre Sfinţii Rafail, Nicolae şi Irina s-a scris la fel de mult…
În România, Sfântul Efrem este, cel puţin deocamdată, destul de puţin cunoscut. Nu mulţi dintre pelerinii care merg în Evvia sau în Eghina se abat şi pe la Nea Macri înainte de a intra în Atena.
Minunile din această carte (făcute cu copii bolnavi, cu părinţi care nu puteau avea copii, cu copii aflaţi în primejdie de moarte, cu copii care erau în primejdia de a nu ajunge să vadă lumina zilei) ne arată că Sfântul Efrem este un mare ocrotitor al familiilor, un mare ocrotitor al copiilor. Fie ca Sfântul Efrem - acest vrednic urmaş al Sfântului Stelian în grija arătată copiilor, să îi ajute în chip minunat pe toţi cei care vor citi despre minunile sale. Să îi ajute aşa cum i-a ajutat şi pe cei care au mărturisit cu multă bucurie minunile la care au fost martori…
Efrem - Noul Mucenic
(5 mai)
Sfantul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic si Tamaduitor, s-a nascut in data de 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Sfintei Cruci. La varsta de numai 14 ani, el va intra ca monah in Manastirea Buna Vestire, manastire zidita pe locul numit "Colina Neprihanitilor", undeva in Atica, Grecia. Sfantul Efrem cel Nou a adormit in Domnul in ziua de 5 mai 1426, intr-o zi de joi, in jurul orei 09.00, dupa neinchipuite torturi, in varsta fiind de numai 42 de ani. Sfintele lui Moaste au fost descoperite in data de 3 ianuarie 1950.
Mergand inspre Insula Evia, drumul trece prin Nea Makri, prin regiunea Atica, pe langa locul numit "Colina Neprihanitilor, unde se afla Manastirea Buna Vestire. Aici se afla Moastele intregi si frumos mirositoare ale Sfantului Efrem cel Nou, Mucenicul si Tamaduitorul, mare factor de minuni si grabnic ajutator intru nevoi.
Viata Sfantului Mucenic Efrem cel Nou:
Sfantul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic si Tamaduitor, s-a nascut in data de 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Inaltarii Sfintei Cruci, in orasul Trikala, in Grecia. In urma Botezului, copilul a primit numele de Constantin. Ramanand orfan inca de mic, sfantul a fost neincetat mangaiat de harul lui Dumnezeu. Tatal sau, trecand la cele vesnice, sfantul a ramas in grija mamei sale, dimpreuna cu alti sase frati.
El pleaca de acasa spre a nu fi inrolat cu forta in armata otomana care, din anul 1393, stapanea aceasta regiune. La varsta de numai 14 ani, el va intra ca monah in Manastirea Buna Vestire, manastire zidita pe locul numit "Colina Neprihanitilor", undeva in Atica, Grecia. Pe atunci, peninsula greceasca Atica nu era inca sub ocupatie otomana.
In manastirea de pe Muntele Amoman, langa Nea Makri, vreme de mai bine de 27 de ani, Sfantul Efrem cel Nou va lua urma lui Hristos intru toate, atat in vietuire curata, cat si in patimire infricosatoare. Dupa oarecare vreme, sfantul este hirotonit preot (ieromonah).
In anul 1416, otomanii cei pagani ocupa si peninsula Atica, unde se afla manastirea sfantului. In anul 1424, atancand manastirea, paganii ii omoara pe toti calugarii pe care ii gasesc in ea, afara de Sfantul Efrem cel Nou, care nu se afla in manastire in acel ceas, ci intr-o pestera de langa manastire, in care obisnuia sa se nevoiasca. Manastirea a fost aproape distrusa, fiind pangarita si jefuita, iar calugarii decapitati.
Peste inca un an, paganii otomani vor ataca din nou manastirea, cu aceasta ocazie prinzandu-l si pe Sfantul Efrem. In ziua de 14 septembrie 1425, data in care sfantul implinea 41 de ani, el a fost luat rob de catre turcii cei pagani. Inaltarea Sfintei Cruci, a carei sarbatoare se praznuia in acea zi, a coincis cu urcarea Sfantului Efrem cel Nou pe crucea patimirilor. Vreme de opt luni si jumatate, turcii pagani il vor supune pe sfant la chinuri groaznice, chiar in curtea manastirii sale.
Supusii diavolului, vazand ca Sfantul Efrem a ramas calm, netulburat si luminos, au inceput a-l tortura intr-un chip crunt. Sfantul a patimit graznic, salbaticia paginilor turci fiind de neimaginat. El a fost pironit cu cuie de un copat (dud) ce inca mai exista in acel loc, spanzurat fiind cu capul in jos, iar mai apoi strapuns cu multime de cuie lungi, de fier, in vreme ce in pantece i s-a infipt un lemn aprins, care ii ardea interiorul.
Martiriul Sfantului Efrem cel Nou:
Sfantul Efrem cel Nou a adormit in Domnul in ziua de 5 mai 1426, intr-o zi de joi, in jurul orei 09.00, in varsta fiind de numai 42 de ani. Bataia si tortura zilnica nu l-au facut pe Sfantul Efrem sa renunte la Hristos si sa devina musulman. Sfintele lui Moaste au fost descoperite in data de 3 ianuarie 1950.
Descoperirea Moastelor Sfantului Efrem cel Nou - 3 ianuarie 1950
Atat viata, cat si faptele si martiriul sfantului, dimpreuna cu Sfintele lui Moate, au ramas tainuite vreme de mai bine de cinci sute de ani. Din randuiala lui Dumnezeu insa, Sfantul Efrem cel Nou va fi descoperit in ziua de 3 ianuarie 1950.
In acea vreme s-a ridicat o manastire de maici pe locul celei vechi, in care a vietuit o vreme Sfantul Efrem cel Nou. Stareta de atunci, maica Macaria, adormita in Domnul la data de 23 aprilie 1999, se plimba printre ruinele manastirii celei vechi, primind gandul despre multimea Sfintelor Moaste ce au hranit acel pamant sfant.
Vreme indelungata, maica s-a rugat lui Dumnezeu sa o invredniceasca de a-i descoperi macar unul dintre multimea sfintilor martirizati in acel loc. In chip minunat, maicii i s-a descoperit sa sape intr-un anumit loc din zona. Chemand pe unul dintre muncitorii ce munceau la manastire, maica i-a aratat locul cu pricina si l-a rugat sa sape acolo. Nevrand, muncitorul a plecat la treaba lui. Maica s-a ruga insa lui Dumnezeu sa nu ii ajute aceluia. Incercand sa munceasca cele spre care plecase, muncitorul nu izbuti nimic, toate mergandu-i pe dos. Aducandu-si aminte de maica stareta, el veni si facu ascultare.
Muncitorul incepu sa sape, oarecum mahnit de aceasta cerere lipsita de rost. Sapand grabit si fara de grija, maica l-a rugat sa sape mai lin, spre a nu stica Moastele pe care le va gasi. Luata in ras, muncitorul a continuat pana ce dade de Capul unui sfant, minunat mirositor. Inmarmurit, muncitorul a cazut la pamant.
Plecand muncitorul, maica a ingenuncheat si a sarutat cu mare evlavie sfintele Moaste. Sapand cu mainile sale, ea a dat peste manecile rasei sfantului, pastrata neputrezita, precum si peste corpul intreg al unui sfant mucenic.
Savarsind in acel loc slujba Vecerniei, maica auzi in spatele ei pasii unui barbat ce pasea sigur pe el. Dintr-o data, auzi zicandu-i-se: "Cat timp vrei sa ma mai lasi aici?" In acea clipa, ea vazu inaintea ei un calugar inalt, cu barba pana la piept. Maica i-a raspuns, zicand: "Iarta-ma, dar maine, cum se lumineaza de ziua, voi avea grija de tine." Atunci, sfantul s-a facut nevazut.
A doua zi, maica Macaria a curatat Sfintele Moaste si le-a asezat in Altarul bisericii manastirii, inaintea lor aprinzand o candela. In aceeasi noapte, Sfantul Efrem cel Nou i-a aparut maicii, in vis, spunandu-i numele sau, cat si cele despre viata lui. Mai apoi, maica le va aseza inaintea sfintei lui icoane, spre inchinare si mangaiere celor ce vin si cad cu credinta inaintea lor.
Mai multe amanunte despre Sfantul calugar Efrem avea sa afle o femeie angajata la fundatia manastirii. Acesteia, sfantul i s-a aratat in vremea rugaciunii, zicandu-i: "Sunt marele mucenic Efrem. M-am nascut la 14 septembrie, ziua Sfintei Cruci si tot la 14 septembrie de Sfanta Cruce a inceput mucenicia mea, pe cand aveam patruzeci si doi de ani. Sa ii spui Macariei sa-mi ridice un mic paraclis in cotitura drumului. Acolo obisnuiam sa stau sa ma odihnesc. Mormantul mi-a fost o pestera. Barbarii si mort ma torturau."
In data de 29 aprilie 1966, sfantul i s-a aratat unei alte maicute, careia i-a descoperit cele legate de moartea lui martirica. Moastele Sfantului Efrem cel Nou se afla in biserica centrala a manastirii, ele savarsind nenumarate minuni.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Sfantul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic si Tamaduitor, s-a nascut in data de 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Sfintei Cruci. La varsta de numai 14 ani, el va intra ca monah in Manastirea Buna Vestire, manastire zidita pe locul numit "Colina Neprihanitilor", undeva in Atica, Grecia. Sfantul Efrem cel Nou a adormit in Domnul in ziua de 5 mai 1426, intr-o zi de joi, in jurul orei 09.00, dupa neinchipuite torturi, in varsta fiind de numai 42 de ani. Sfintele lui Moaste au fost descoperite in data de 3 ianuarie 1950.
Mergand inspre Insula Evia, drumul trece prin Nea Makri, prin regiunea Atica, pe langa locul numit "Colina Neprihanitilor, unde se afla Manastirea Buna Vestire. Aici se afla Moastele intregi si frumos mirositoare ale Sfantului Efrem cel Nou, Mucenicul si Tamaduitorul, mare factor de minuni si grabnic ajutator intru nevoi.
Viata Sfantului Mucenic Efrem cel Nou
Sfantul Efrem cel Nou, numit Mare Mucenic si Tamaduitor, s-a nascut in data de 14 septembrie 1384, in ziua praznuirii Inaltarii Sfintei Cruci, in orasul Trikala, in Grecia. In urma Botezului, copilul a primit numele de Constantin. Ramanand orfan inca de mic, sfantul a fost neincetat mangaiat de harul lui Dumnezeu. Tatal sau, trecand la cele vesnice, sfantul a ramas in grija mamei sale, dimpreuna cu alti sase frati.
El pleaca de acasa spre a nu fi inrolat cu forta in armata otomana care, din anul 1393, stapanea aceasta regiune. La varsta de numai 14 ani, el va intra ca monah in Manastirea Buna Vestire, manastire zidita pe locul numit "Colina Neprihanitilor", undeva in Atica, Grecia. Pe atunci, peninsula greceasca Atica nu era inca sub ocupatie otomana.
In manastirea de pe Muntele Amoman, langa Nea Makri, vreme de mai bine de 27 de ani, Sfantul Efrem cel Nou va lua urma lui Hristos intru toate, atat in vietuire curata, cat si in patimire infricosatoare. Dupa oarecare vreme, sfantul este hirotonit preot (ieromonah).
In anul 1416, otomanii cei pagani ocupa si peninsula Atica, unde se afla manastirea sfantului. In anul 1424, atancand manastirea, paganii ii omoara pe toti calugarii pe care ii gasesc in ea, afara de Sfantul Efrem cel Nou, care nu se afla in manastire in acel ceas, ci intr-o pestera de langa manastire, in care obisnuia sa se nevoiasca. Manastirea a fost aproape distrusa, fiind pangarita si jefuita, iar calugarii decapitati.
Peste inca un an, paganii otomani vor ataca din nou manastirea, cu aceasta ocazie prinzandu-l si pe Sfantul Efrem. In ziua de 14 septembrie 1425, data in care sfantul implinea 41 de ani, el a fost luat rob de catre turcii cei pagani. Inaltarea Sfintei Cruci, a carei sarbatoare se praznuia in acea zi, a coincis cu urcarea Sfantului Efrem cel Nou pe crucea patimirilor. Vreme de opt luni si jumatate, turcii pagani il vor supune pe sfant la chinuri groaznice, chiar in curtea manastirii sale.
Supusii diavolului, vazand ca Sfantul Efrem a ramas calm, netulburat si luminos, au inceput a-l tortura intr-un chip crunt. Sfantul a patimit graznic, salbaticia paginilor turci fiind de neimaginat. El a fost pironit cu cuie de un copat (dud) ce inca mai exista in acel loc, spanzurat fiind cu capul in jos, iar mai apoi strapuns cu multime de cuie lungi, de fier, in vreme ce in pantece i s-a infipt un lemn aprins, care ii ardea interiorul.
Martiriul Sfantului Efrem cel Nou:
Sfantul Efrem cel Nou a adormit in Domnul in ziua de 5 mai 1426, intr-o zi de joi, in jurul orei 09.00, in varsta fiind de numai 42 de ani. Bataia si tortura zilnica nu l-au facut pe Sfantul Efrem sa renunte la Hristos si sa devina musulman. Sfintele lui Moaste au fost descoperite in data de 3 ianuarie 1950.
Descoperirea Moastelor Sfantului Efrem cel Nou - 3 ianuarie 1950
Atat viata, cat si faptele si martiriul sfantului, dimpreuna cu Sfintele lui Moate, au ramas tainuite vreme de mai bine de cinci sute de ani. Din randuiala lui Dumnezeu insa, Sfantul Efrem cel Nou va fi descoperit in ziua de 3 ianuarie 1950.
In acea vreme s-a ridicat o manastire de maici pe locul celei vechi, in care a vietuit o vreme Sfantul Efrem cel Nou. Stareta de atunci, maica Macaria, adormita in Domnul la data de 23 aprilie 1999, se plimba printre ruinele manastirii celei vechi, primind gandul despre multimea Sfintelor Moaste ce au hranit acel pamant sfant.
Vreme indelungata, maica s-a rugat lui Dumnezeu sa o invredniceasca de a-i descoperi macar unul dintre multimea sfintilor martirizati in acel loc. In chip minunat, maicii i s-a descoperit sa sape intr-un anumit loc din zona. Chemand pe unul dintre muncitorii ce munceau la manastire, maica i-a aratat locul cu pricina si l-a rugat sa sape acolo. Nevrand, muncitorul a plecat la treaba lui. Maica s-a ruga insa lui Dumnezeu sa nu ii ajute aceluia. Incercand sa munceasca cele spre care plecase, muncitorul nu izbuti nimic, toate mergandu-i pe dos. Aducandu-si aminte de maica stareta, el veni si facu ascultare.
Muncitorul incepu sa sape, oarecum mahnit de aceasta cerere lipsita de rost. Sapand grabit si fara de grija, maica l-a rugat sa sape mai lin, spre a nu stica Moastele pe care le va gasi. Luata in ras, muncitorul a continuat pana ce dade de Capul unui sfant, minunat mirositor. Inmarmurit, muncitorul a cazut la pamant.
Plecand muncitorul, maica a ingenuncheat si a sarutat cu mare evlavie sfintele Moaste. Sapand cu mainile sale, ea a dat peste manecile rasei sfantului, pastrata neputrezita, precum si peste corpul intreg al unui sfant mucenic.
Savarsind in acel loc slujba Vecerniei, maica auzi in spatele ei pasii unui barbat ce pasea sigur pe el. Dintr-o data, auzi zicandu-i-se: "Cat timp vrei sa ma mai lasi aici?" In acea clipa, ea vazu inaintea ei un calugar inalt, cu barba pana la piept. Maica i-a raspuns, zicand: "Iarta-ma, dar maine, cum se lumineaza de ziua, voi avea grija de tine." Atunci, sfantul s-a facut nevazut.
A doua zi, maica Macaria a curatat Sfintele Moaste si le-a asezat in Altarul bisericii manastirii, inaintea lor aprinzand o candela. In aceeasi noapte, Sfantul Efrem cel Nou i-a aparut maicii, in vis, spunandu-i numele sau, cat si cele despre viata lui. Mai apoi, maica le va aseza inaintea sfintei lui icoane, spre inchinare si mangaiere celor ce vin si cad cu credinta inaintea lor.
Mai multe amanunte despre Sfantul calugar Efrem avea sa afle o femeie angajata la fundatia manastirii. Acesteia, sfantul i s-a aratat in vremea rugaciunii, zicandu-i: "Sunt marele mucenic Efrem. M-am nascut la 14 septembrie, ziua Sfintei Cruci si tot la 14 septembrie de Sfanta Cruce a inceput mucenicia mea, pe cand aveam patruzeci si doi de ani. Sa ii spui Macariei sa-mi ridice un mic paraclis in cotitura drumului. Acolo obisnuiam sa stau sa ma odihnesc. Mormantul mi-a fost o pestera. Barbarii si mort ma torturau."
In data de 29 aprilie 1966, sfantul i s-a aratat unei alte maicute, careia i-a descoperit cele legate de moartea lui martirica. Moastele Sfantului Efrem cel Nou se afla in biserica centrala a manastirii, ele savarsind nenumarate minuni.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Acatistul Sfantului Efrem cel Nou:
Pe Colina Neprihanitilor te-ai intarit vietuind intru nevointa, Parinte de Dumnezeu inteleptite, si de acolo ai purces pe calea muceniciei. Pentru aceasta, Cel Care daruieste lumii viata cu indoita cununa te-a incununat, Mare Mucenice Efrem, si te-a daruit noua ca in tot locul sa te avem ajutator si sa te rugam cu staruinta: miluieste-i pe cei ce te cinstesc pe tine.
Efrem - Sfant Nou Mucenic si Tamaduitor !
(5 mai, moartea muceniceasca)
(3 ianuarie, aflarea cinstitelor sale Moaste)
Sfantul Efrem cel Nou este cinstit ca un mare Tamaduitor, fiind cunoscut drept ocrotitor al celor dependenti de droguri, al celor cuprinsi de depresie si al celor deznadajduiti.
Troparul Sfantului Efrem cel Nou:
Ai stralucit ca soarele pe Colina Neprihanitilor si ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dandu-ti sufletul sub loviturile necredinciosilor, Sfinte Parinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai facut ca dumnezeiescul har sa se reverse neincetat spre cei ce cu evlavie iti striga tie: slava Celui Ce ti-a daruit putere, slava Celui Ce ti-a daruit harul tamaduirilor, slava Celui Care da tuturor tamaduiri prin tine.
Condacul Sfantului Efrem cel Nou:
Pe Colina Neprihanitilor te-ai intarit vietuind intru nevointa, Parinte de Dumnezeu inteleptite, si de acolo ai purces pe calea muceniciei. Pentru aceasta, Cel Care daruieste lumii viata cu indoita cununa te-a incununat, Mare Mucenice Efrem, si te-a daruit noua ca in tot locul sa te avem ajutator si sa te rugam cu staruinta: miluieste-i pe cei ce te cinstesc pe tine.
Condacul 1
Stralucitu-ne-ai tuturor, ca o noua stea, cand s-au descoperit sfintele tale moaste, Parinte, iar cu stralucirea minunilor tale luminezi intreaga lume. Prin mila si smerenia ta, plineste cererile celor care se apropie cu credinta si care iti striga tie: Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Icosul 1
Ca un Inger nemaivazut ai fost trimis din Cer si ne-ai aratat noua harul Preasfantului Duh, cu care ii mangai pe toti credinciosii, Sfinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, "Preafericit” te numim si iti strigam tie:
Bucura-te, caci odinioara lupta cea buna ai purtat;
Efrem - Sfant Nou Mucenic si Tamaduitor !
Bucura-te, caci acum tu stralucesti prealuminat,
Bucura-te, cela ce ne daruiesti noua veselie;
Bucura-te, caci pricinuiesti in Ceruri bucurie.
Bucura-te, stea cu totul noua a Bisericii lui Hristos-Dumnezeu;
Bucura-te, sabie cu doua taisuri impotriva nebuniei celui rau.
Bucura-te, caci tuturor te-ai facut pilda de sfanta nevointa;
Bucura-te, caci in ale tale lupte ai dobandit cununi de biruinta.
Bucura-te, intarirea cea noua a credintei;
Bucura-te, rana si surparea necredintei.
Bucura-te, ca esti putere daruita celor credinciosi;
Bucura-te, ca preschimbi inimile celor necredinciosi.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 2-lea
Viata ta sfanta si sfarsitul preafericit au fost nestiute de oameni, dar prin descoperirea sfintelor tale moaste, Preafericite Efrem, te-ai facut cunoscut pana la marginile pamantului, indemnandu-I pe toti sa laude dumnezeiasca Iconomie si sa cante Preasfintei Treimi: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Dobandind noi cunostinta dumnezeiasca a vietii tale intru Domnul, prin aratarea sfintelor tale oseminte, laudam pe Cel Care te-a proslavit prin multime mare de minuni, Preafericite Efrem. Prin ele tu daruiesti mangaiere celor care iti canta cu umilinta:
Bucura-te, ca lui Hristos-Dumnezeu ii esti slujitor;
Bucura-te, ca al luminii nematerialnice esti vazator.
Bucura-te, urmator plin de sarg al nevointei pustnicesti;
Bucura-te, fierbinte ravnitor al luptelor mucenicesti.
Bucura-te, vas preacurat, ce ai primit dumnezeiasca insuflare;
Bucura-te, floare sfanta raspandind tainica inmiresmare.
Bucura-te, intelepte care ai lepadat desertaciunea cea lumeasca;
Bucura-te, caci in chip tainic ai vazut lumea cea Cereasca.
Bucura-te, caci multime de inviforari ai potolit;
Bucura-te, ca dorirea cea buna a duhului ti-ai hranit.
Bucura-te, ca prin dragostea ta sfanta pavaza ne esti;
Bucura-te, ca inselaciunile diavolesti tu le starpesti.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 3-lea
Prin sfintele tale aratari, ai descoperit celor ce te-au vazut, o Sfinte Efrem, Mucenice al Domnului, slava cea ascunsa pe care ai dobandit-o de la Dumnezeu. Iar prin multimea minunilor umpli de nadejde pe toti cei ce striga Domnului cu credinta: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Ai stralucit odinioara pe Colina Neprihanitilor, aratandu-te placut lui Hristos prin sfanta vietuire, iar acum, Sfinte, sfintesti cu sfintele tale moaste manastirea ta, care se veseleste duhovniceste si iti striga:
Bucura-te, luminator preastralucit al isihiei;
Bucura-te, chip al cumpatarii si trezviei.
Bucura-te, caci veselesti mintile cele credincioase;
Bucura-te, ca amesteci cugetele inimilor necredincioase.
Bucura-te, ca vesmintele sufletului tau sunt cu sange impurpurate;
Bucura-te, caci cu pecetea muceniceasca faptele ti-s incrustate.
Bucura-te, caci caznele paganilor le-ai indurat cu rabdare;
Bucura-te, ca ai ravnit sa dobandesti cununile nepieritoare.
Bucura-te, far straluminat ce ne scoti la neclatit liman;
Bucura-te, cela ce indepartezi sagetarile celui viclean.
Bucura-te, ca manastirii tale ii esti bucurie roditoare;
Bucura-te, cupa vesnic primitoare a Intreitului Soare.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 4-lea
Risipind tulburarea si aducand incredintare, te-ai aratat cinstitei egumene si i-ai descoperit in chip limpede ca sfintele oseminte pe care le gasise erau ale tale. Iar ea, vazandu-te, s-a umplut de dumnezeiasca insuflare si a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Egumena, careia i te-ai aratat, o, intru tot Fericite, ti-a auzit glasul si te-a vazut ca ii vorbeai, iar tu i-ai descoperit numele si chipul mortii tale. Pentru aceasta, iti canta unele ca acestea:
Bucura-te, Mare Mucenic din ceata calugarilor,
Bucura-te, cel proslavit intru soborul Sfintilor,
Bucura-te, caci ai vietuit in chipul ingeresc,
Bucura-te, ca te-ai invrednicit de rodul cel ceresc,
Bucura-te, cununa aurita a sfintei tale manastiri,
Bucura-te, pom pururea nevestejit, plin de sfintele rodiri,
Bucura-te, ca pe Colina Neprihanitilor ai vietuit intru nevointa,
Bucura-te, ca dragostea de Dumnezeu ti-a fost arma si iscusinta,
Bucura-te, ca ai sfaramat puterea celui pizmas si dusmanos,
Bucura-te, ca te-ai impodobit cu frumusetea Domnului Hristos,
Bucura-te, caci sufletele intinate de pacat le curatesti,
Bucura-te, caci multimea credinciosilor o veselesti.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 5-lea
Prin uimitoare minuni si prin multimea aratarilor tale, tu descoperi tuturor, in vis ori in stare de trezie, slava pe care ai dobandit-o de la Dumnezeu, Sfinte Parinte Efrem! Pentru aceasta,privind cu bucurie catre slava ta, strigam Celui Care te-a invesmantat in lumina: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Racla cu sfintele tale moaste revarsa tamaduiri, bucurie si sanatate celor care vin sa se inchine in sfanta manastirea ta si-ti cer staruitor ajutorul, Sfinte Parinte Efrem. De aceea, coplesiti fiind de darurile tale care se revarsa atat de bogat, strigam catre tine cu credinta:
Bucura-te, cela care ne esti izvor de tamaduire,
Bucura-te, ca suferinzilor le esti neincetata izbavire,
Bucura-te, ca te arati celor ce dorm, dar si celor ce vegheaza,
Bucura-te, ca vii degrab la cei ce dupa ajutorul tau inseteaza,
Bucura-te, ca tainic ii sfintesti pe cei ce cheama numele tau,
Bucura-te, veselia negraita a celor ce vad slava chipului tau.
Bucura-te, caci tu tamaduiesti de bolile ce nu au vindecare,
Bucura-te, ca ne ridici poverile ce le purtam prin draceasca insuflare.
Bucura-te, ca prin Pronia de Sus, multor credinciosi te-ai aratat;
Bucura-te, caci ii umpli de bucurie pe cei care ti s-au rugat.
Bucura-te, caci Cortului ceresc ii esti locuitor;
Bucura-te, preafierbinte si minunat ocrotitor.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 6-lea
Cei care au dobandit facerile tale de bine s-au facut solitori ai minunilor tale celor fara de numar si prin razele cuvintelor au intraripat sufletele tuturor credinciosilor. Pentru aceasta, Sfinte Parinte Efrem, multimile alearga la sfanta manastirea ta si dobandesc har din belsug prin sfintele tale moaste, cantand Preasfantului Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Stralucind ca un alt soare, te-ai aratat si ti-ai facut auzit glasul
pogorat din Cer, pe Colina Neprihanitilor. Nestiut fiind de catre
pamanteni, te-ai facut cunoscut acum Bisericii lui Hristos, prin
descoperirea sfintelor tale moaste, facandu-i pe toti oamenii sa
iti aduca dulce cantare:
Bucura-te, stalp al patimirilor mucenicesti,
Bucura-te, vita a dreptarelor dumnezeiesti,
Bucura-te, sfesnic al luminii lui Hristos,
Bucura-te, cel nou aratat noua, celor de jos.
Bucura-te, scara nou zidita a Bisericii Mantuitorului;
Bucura-te, ca nevointa virtutilor ti-a zugravit chipul teoforului.
Bucura-te, piatra cea din capul unghiului a luptelor mucenicesti,
Bucura-te, ca tiranilor cugetului trupesc li te impotrivesti,
Bucura-te, ca intru slava muceniciei ai suit calea cea cereasca,
Bucura-te, cel ce preamaresti bunatatea dumnezeiasca.
Bucura-te, cela ce ti-ai vadit barbatia sufletului;
Bucura-te, tu, care abati turbarea vrajmasului.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 7-lea
In sanurile pamantului ai ramas ascuns vreme de mai multe veacuri, Purtatorule de Dumnezeu, iar in anii din urma te-ai aratat prin bunavoirea Domnului, ca o comoara sfanta, Parinte Efrem, imbogatindu-i cu harul tau pe cei care-I striga lui Hristos: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Te-ai aratat ca un nou astru in Biserica lui Hristos, luminand-o cu dumnezeiestile raze ale minunilor tale, iar pe cei care cer cu ravna mijlocirea ta cea calda ii izbavesti din asuprirea intunecatelor patimi. Pentru aceea, si noi, Sfinte Parinte Efrem, iti strigam fara de incetare:
Bucura-te, ciorchine ce cu veselie ne-ndulcesti,
Bucura-te, caci amarele mahniri tu risipesti.
Bucura-te, tamaduire minunata a celor aflati in grele patimiri;
Bucura-te, izbavire a celor ce sunt impovarati de multe ispitiri,
Bucura-te, ca esti purtator de Dumnezeu si Sfintilor urmator,
Bucura-te, atlet preaiscusit si Mucenic al Imparatului tuturor,
Bucura-te, ca nevointa cu lupta muceniceasca ai impreunat,
Bucura-te, cela care slava cea de Sus ne-ai aratat,
Bucura-te, ca intunericul patimilor tu il risipesti,
Bucura-te, ca in inima dreptilor bucurie zamislesti.
Bucura-te, ca sangerosilor pagani le-ai biruit nebunia;
Bucura-te, ca fara de stramutare ti-ai purtat mucenicia.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 8-lea
Harul pe care-l daruiesti, Preafericite Efrem, tuturor celor ce te cheama in ajutor se revarsa asupra lor in chip preaminunat. Pentru aceasta, vestea minunilor tale s-a raspandit in toata Attica, iar noi, care alergam cu grabire la sfintele tale moaste, Ii strigam lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Intru totul luminat fiind de stralucirea dumnezeiasca, nu te indepartezi nici o clipa de sfanta ta manastire, Sfinte Mare Mucenice Efrem, aratandu-te in felurite chipuri celor cu inima curate si daruind har imbelsugat celor ce cu ravna iti canta tie:
Bucura-te, slava a calugariei;
Bucura-te, stalpule al Ortodoxiei.
Bucura-te, curcubeu al luminii nezidite;
Bucura-te, ca esti partas al firii indumnezeite.
Bucura-te, alabastru plin cu mirul lacrimii de umilinta,
Bucura-te, suras de bucurie izvorat din aspra nevointa.
Bucura-te, jertfa sfintita prin razboi pana la sange,
Bucura-te, ca prin tine nebunia necredintei se infrange.
Bucura-te, viata invesmantata cu monahiceasca haina;
Bucura-te, mireasma buna a vietuirii fara de prihana.
Bucura-te, stea care pe Colina Neprihanitilor rasare;
Bucura-te, ca in bezna vremurilor noastre esti precum un soare;
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 9-lea
Tu dezlegi legaturile celor slabanogi, ii tamaduiesti pe cei indraciti si faci sa inceteze multimea bolilor fara de leac. Pentru aceasta, atenienii, locuitorii din Pireu si din imprejurimi se zoresc in numar mare spre manastirea ta, Parinte Efrem, laudandu-te pe tine si cantand Celui Care te-a incununat: Aliluia!
Icosul al 9-lea
O, preaminunate Parinte Efrem, cand tanara cea evlavioasa te-a vazut stralucind cu o slava care nu era din lumea aceasta si a auzit dumnezeiestile tale cuvinte, a marturisit tuturor grija pe care tu o porti manastirii tale. Pentru acestea toate, dupa cuviinta iti cantam:
Bucura-te, slava calugarilor din vremea de acum,
Bucura-te, ca spre Cer suit-ai pe mucenicescul drum.
Bucura-te, ca ocrotitor neobosit al manastirii tale esti,
Bucura-te, caci cu Sfintii Ingeri dimpreuna locuiesti.
Bucura-te, ca i-ai tamaduit pe cei cuprinsi de noianul durerii,
Bucura-te, ca pe paralitic tu l-ai ridicat prin harul infierii,
Bucura-te, caci cu darul tau ai risipit groaznice dureri de cap,
Bucura-te, ca boala diabetului tot prin darul tau a incetat,
Bucura-te, potir ceresc ce te pogori in revarsari de har
Bucura-te, nestemata data firii omenesti in dar,
Bucura-te, Mare Mucenice, podoaba nevoitorilor,
Bucura-te, icoana preaslavita a cetei calugarilor.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 10-lea
Cuvioasele monahii te-au vazut in dumnezeiasca vedenie ori in vis, preumblandu-te prin locasul tau, Sfinte Parinte Efrem, si umplandu-se ele de o mare bucurie, te-au ales drept Sfantul lor ocrotitor. Pentru unele ca aceste daruri, dintru smerenia inimii striga catre Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Adunand in sufletul tau mirul cel de taina dobandit intru adancul smereniei, daruiesti mangaiere inimilor celor credinciosi, iar din racla cu sfintele tale moaste raspandesti minunata mireasma tuturor celor care, cu capetele plecate, iti canta cu evlavie:
Bucura-te, mir al smereniei preabinemirositor,
Bucura-te, ca turmei tale ii esti dumnezeiesc pastor.
Bucura-te, rai ce raspandesti ale nestricaciunii bune-nmiresmari;
Bucura-te, chiparos inalt al sfintei nepasari,
Bucura-te, ca pe potrivnicul cu rastignirea ta l-ai biruit,
Bucura-te, ca prin chinurile mucenicesti Hristos te-a proslavit.
Bucura-te, ca moastele tale in tainita pamantului s-au aflat,
Bucura-te, caci din dumnezeiasca porunca tu te-ai aratat.
Bucura-te, ca intinaciunea sufletelor noastre tu o curatesti,
Bucura-te, ca rautatea credinciosilor degrab o parjolesti.
Bucura-te, ca tu in toata vremea daruiesti tamaduire,
Bucura-te, caci ne ocrotesti fara de contenire.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 11-lea
Noroadele credinciosilor de pretutindeni L-au laudat pe Domnul cand au fost aflate sfintele tale moaste, caci El, prin dumnezeiasca Sa iconomie, le-a tinut tainuite in pamant si nestricate de curgerea atator ani. Pe acestea cinstindu-le, Sfinte Efrem, si noi ne inchinam inaintea Imparatului Vietii, zicand: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Prin mijlocirea ta la tronul Mantuitorului Hristos pazeste-ti manastirea de toata nevoia si necazul, daruindu-i binecuvantarea ta, Parinte Efrem, caci iat-o alergand spre dobandirea darului tau si strigand cu umilinta catre tine:
Bucura-te, zidul nostru nesurpat,
Bucura-te, al credinciosilor turn nestramutat.
Bucura-te, pazitorul de nadejde al manastirii tale,
Bucura-te, caci pe copii ii tii sub ocrotirea trezviei tale.
Bucura-te, sprijin nebiruit al monahiilor celor cu sarguinta,
Bucura-te, tainica slava a maicilor iubitoare de nevointa.
Bucura-te, cela care cererile credinciosilor plinesti,
Bucura-te, caci rugamintile copiilor tai primesti.
Bucura-te, ca ne daruiesti toate bunatatile,
Bucura-te, ca alungi de la noi toate rautatile.
Bucura-te, ca pentru lumea intreaga te rogi neincetat;
Bucura-te, ca prin tine mangaiere mare am aflat.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 12-lea
Din destul reversi daruri si belsug de veselie si de fericire dumnezeiasca, Parinte Efrem, iar racla cu sfintele tale moaste veseleste sufletele noastre si ne sfinteste chiar si trupurile, noua, celor sarmani, ce indraznim sa graim Preasfintei Treimi: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Laudandu-ti luptele in cantarile noastre, Parinte Mucenice Efrem, slavim darul de care te-ai invrednicit si, apropiindu-ne de sfintele tale moaste, iti cerem sa ne ocrotesti pana in sfarsitul vietii noastre pamantesti. Iar pentru tainica ocrotire ce ne-o arati in toata vremea, iti aducem aceasta cantare:
Bucura-te, cela ce esti asemenea cu toti Sfintii;
Bucura-te, cela ce te numeri dimpreuna cu Mucenicii.
Bucura-te, caci ai dobandit cununile netrecatoare,
Bucura-te, ca ai cuprins lumina Intreitului Soare.
Bucura-te, aparator nepretuit al celor ce traiesc in manastire;
Bucura-te, temelia nou aratata Bisericii, vrednicule de cinstire.
Bucura-te, ca multimi de credinciosi ai umplut de veselie,
Bucura-te, ca tu inalti sufletele, intarindu-le in curatie.
Bucura-te, caci tu ma slobozesti de grijile pierzatoare;
Bucura-te, ca ma scoti din patimile cele stricatoare.
Bucura-te, ca la tronul lui Hristos esti mijlocire,
Bucura-te, cela ce ma izbavesti dintru mahnire.
Bucura-te, Sfinte Parinte Efrem, de-a pururi fericite!
Condacul al 13-lea
O, de trei ori Preafericite Parinte, Sfinte Mucenice Efrem, impreuna-locuitorule cu Sfinfii, roaga-L pe Hristos, dimpreuna cu ei, sa ne izbaveasca din toate nevoile, facandu-ne partasi Vietii celei Vesnice, pe noi, cei ce-I strigam lui Dumnezeu: Aliluia!
(Acest condac se rosteste de trei ori.
Apoi se zic din nou Icosul si condacul intai.)
Rugaciune catre Sfantul Efrem cel Nou:
O, Sfinte Parinte Efrem, cazand inaintea ta, cu umilinta ridicam acum glasul nostru spre tine. Cum se cuvine oare sa te numim: minunat urmator al Domnului Hristos, mare Nevoitor si Pustnic, Cuvios Parinte, Mare Mucenic, Preot al Dumnezeului Celui Preainalt, Izvorator de mir, Facator de minuni, Grabnic ajutator, mare Tamaduitor de multe feluri de boli, Slobozitor din multe necazuri si primejdii, Mangaietor in deznadejde sau Ajutator intru toate nevoile? Cu adevarat, toate aceste numiri le porti dintru darul Duhului Sfant si de aceea te rugam sa nu ne treci cu vederea, ci degraba venind intru intampinarea noastra, mijloceste-ne mare mila de la Domnul si Mantuitorul nostru lisus Hristos. Si fie ca prin puterea minunata a rugaciunilor si a pildei tale sa dobandim intarire in a purcede si noi pe calea cea stramta ce duce spre Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh. Amin.
Cuviosul Mucenic Efrem cel Nou, Făcătorul de Minuni,
cel din Sfânta Mănăstire a Buneivestiri a Născătoarei de Dumnezeu de pe muntele Neprihăniţilor, de lângă Nea Makri
Potrivit celor de mai sus şi în concluzie ne rugăm ca Domnul şi Dumnezeul nostru, Cel minunat întru Sfinţii Săi, pentru rugăciunile Sfântului şi Slăvitului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, Făcătorul de minuni, să ne acopere şi să ne păzească pe noi pe toţi, care cu evlavie îl cinstim pe Sfântul Făcător de minuni şi să ne călăuzească la păşunile mântuitoare.
Kali Fotisi!
Amin!
Doamne ajuta. Stiti cumva , daca se fac cazari la manastire? daca da, e cumva si un pret? multumesc
RăspundețiȘtergere