ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

miercuri, 4 august 2010

NOI DESCOPERIRI DESPRE SF.IOAN BOTEZATORUL

Particele din Moastele Sf. Ioan Botezatorul, descoperite in Bulgaria


Particele din Moastele Sfantului Ioan Botezatorul, descoperite de arheologi in Bulgaria
Părticele din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din Sudul Bulgariei, în oraşul Sozopol, au anunţat în urmă cu 2 zile arheologii – duminică 1 august 2010.
Arheologii investigau insula Sfântul Ioan, în largul insulei Sozopol, la Marea Neagră, unde au descoperit o mică raclă - relicvariu – zidită în Altarul unei biserici vechi care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul.
©traducere si alcatuire pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
Racla, care a fost deschisă duminică, conţine părticele mici din braţul şi piciorul sfântului, după cum raportasera arheologii, intr-o prima faza, citaţi de Novinite.
Racla are forma unui sarcofag şi a fost descoperită de către echipa Prof. Kazimir Popkonstantinov.
De-a lungul secolelor, au existat controverse legate de localizarea Moaştelor Sfantului Ioan Botezatorul.
Oraşul Sozopol este unul dintre cele mai vechi oraşe aflate pe litoralul Mării Negre, datând din epoca bronzului. Acesta a fost colonizat de greci, în frunte cu filozoful Anaximandru, în jurul anului 610 î.Hr.. Sozopol devenind un centru creştin timpuriu, cu episcop propriu.
Arheologii consideră că Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au fost aduse aici din Constantinopol, conform unei declaraţii date ulterior de ministrul Bojidar Dimitrov

"Presupunem că, în antichitate, cineva din Patriarhia de Constantinopol a donat o parte din sfintele moaşte mănăstirii "Sfântul Ioan Botezătorul", a declarat acesta duminică, adăugând că interesul arheologic asupra insulei Sfântului Ioan (Ivan) a început în urmă cu aproximativ 25 de ani.


Dimitrov a luat parte la ceremonia oficială de duminică, la care au mai participat, de asemenea, specialişti, parlamentari şi jurnalişti.


Arheologii au anunţat că moaştele Sfântului Ioan Botezătorul includ părţi ale unui braţ, ale tălpii piciorului, dinţi şi un os facial.


Şeful echipei de arheologi, prof. Kazimir Popkonstantinov, a predat Moaştele Episcopului de Sliven, Ioanikii, care probabil va decide locul în care vor fi depuse.Potrivit ministrului bulgar, moaştele ar trebui să fie aşezate în Biserica Sfântul Gheorghe, aflată lângă Sozopol.


La deschiderea oficială a raclei, şeful echipei de arheologi, prof. Kazimir Popkonstantinov, a declarat că racla este realizată din alabastru, şi nu din marmură, aşa cum se crezuse anterior.Ministrul bulgar Bojidar Dimitrov a declarat că, de acum înainte, Sozopol va fi Noul Ierusalim.


”Biserica Sfântul Gheorghe din Sozopol deţine în prezent o bucată din lemnul Sfintei Cruci, donată de Boiko Borisov. În plus, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu ne-a dăruit, de asemenea, Moaşte ale Sfântului Andrei. Acestea sunt moaşte creştine esenţiale, de la cei mai vechi sfinţi", a spus Dimitrov, adăugând că turismul şi pelerinajele în Sozopol s-ar putea dezvolta.

"Turismul sub forma de pelerinaj este foarte popular în întreaga lume şi reprezintă 30% din veniturile industriei turismului", a mai spus el.
Fiindca vizitatorii nostri merita sa fie cel mai bine... informati!


articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu