ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

ICOANA POCAINTEI ADEVARATE

vineri, 20 august 2010

Pestera Apocalipsei din insula Patmos

Pestera Apocalipsei este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe insula greceasca Patmos, alaturi de Manastirea Sfantul Ioan Teologul. Pestera Apocalipsei se afla la jumatatea distantei dintre tarmul marii si manastirea de pe culmea dealului, pe drumul ce leaga intre ele localitatile Chora si Skala.



Insula Patmos si crestinismul sunt indisolubil legate intre ele, inca din secolul I al erei crestine, cand imparatul Domitian il exileaza aici pe Sfantul Ioan Teologul, intre anii 84-96. Pe insula se afla o mareata manastire fortificata, inchinata Sfantului Ioan, ctitorita de catre Sfantul Hristodul cel din Patmos, si o Pestera, numita "a Apocalipsei".



Manastirea Sfantul Ioan Teologul - insula Patmos



Potrivit traditiei crestine a locului, aceasta este pestera in care Sfantul Ioan Evanghelistul a primit revelatiile scrise mai apoi in cartea numita "Apocalipsa". In anul 1999 (2006), atat Pestera Apocalipsei, cat si Manastirea Sfantul Ioan Teologul, au fost trecute in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.



Pestera Apocalipsei din insula Patmos



Pestera a fost identificata dupa un vechi manuscris, care aminteste ca Sfantul Ioan a trait undeva intre satele Chora si Skala. Cele mai vechi marturii istorice legate de Pestera Apocalipsei apartin scriitorilor Clement (150-220), Origen (185-254) si Eusebiu (secolul IV), cat si altor scriitori din perioada medievala.



Pestera Apocalipsei - insula Patmos



O scriere populara de prin secolele II-IV, atribuita ucenicului Sfantului Ioan, pe nume Prohor, mentioneaza si ea locul si cele de pe insula. Opera considerata a fi a lui Prohor, in care sunt mentionate minunile si intamplarile de pe insula Patmos, din vremea petrecerii aici a Sfantului Ioan, sunt infatisate intr-o serie de fresce, in pridvorul manastirii, ele fiind lucrate prin secolul al XVII-lea.



Despre pestera din Patmos, gasim scris si in Apocalipsa, unde Sfantul Ioan spune: "Eu Ioan, fratele vostru si impreuna cu voi partas la suferinta si la imparatia si la rabdarea in Iisus, fost-a in insula ce se cheama Patmos, pentru cuvântul lui Dumnezeu si pentru marturia lui Iisus. Am fost in duh in zi de duminica si am auzit, in urma mea, glas mare de trâmbita, Care zicea: Ceea ce vezi scrie in carte si trimite celor sapte Biserici: la Efes, si la Smirna, si la Pergam, si la Tiatira, si la Sardes, si la Filadelfia, si la Laodiceea" (Apocalipssa 1, 9-11).



Pestera Apocalipsei - insula Patmos



Manastirea are o singura usa de acces, deasupra careia se afla un frumos mozaic infatisandu-l pe Sfantul Ioan, dictand Apocalipsa, si pe Prohor, scriind cele dictate. O serie de trepte coboara pe langa curtea interioara si pe langa chilii spre pestera, aflata in partea cea mai de jos a complexului monahal.



Pestera Apocalipsei - insula Patmos



Capela Sfintei Ana a fost construita in anul 1088, de catre Sfantul Hristodul din Patmos, cel care a ctitorit si mareata manastire a Sfantului Ioan, de pe culmea muntelui. La inceputul secolului al XVII-lea, Grigorie, episcopul de Cezareea, a construit restul ansamblului monahal din jurul pesterii. In jurul anului 1800, fondatorul Scolii din Patmon, Makarios Kalogeras, a adaugat o serie de alte noi incaperi, chilii, si capele. Multumita dragostei si purtarii de grija a calugarilor din manatire, Pestera Apocalipsei se afla in foarte buna stare de pastrare.



Actuala manastire, asezata peste Pestera Apocalipsei, mult mai mica decat cea aflata pe culmea muntelui, a fost zidita undeva prin secolul al XVII-lea, mai tarziu ei adaugandu-i-se si capelele inchinate Sfantului Artemie, Sfantului Nicolae, cat si o serie de cateva chilii si dependinte. Potrivit traditiei locului, Apocalipsa a fost scrisa undeva in aripa estica a Manastirii Apocalipsei.



Pestera Apocalipsei - insula Patmos



Astazi, pestera Apocalipsei este inglobata intr-o biserica inchinata tot Sfantului Ioan Teologul. Iconostasul de lemn din bisericuta pesterii pastreaza o serie de icoane vechi, minunat zugravite, in care se pot vedea urmatoarele scene: icoana Apocalisei, locul unde s-a odihnit Sfantul Ioan, trei reprezentari ale Sfantului Hristodul din Patmos, inaltarea la cer a Sfantului Ioan, scrierea Apocalipsei si Arborele lui Iesei, toate zugravite de zugravul cretan Toma Vathas, in jurul anului 1596.



Capela Sfintei Ana si Pestera Apocalipsei par sa constituie una si aceeasi bisericuta, insa ele sunt doua bisericute diferite, cu Altare diferite, chiar daca spatiul central este comun. Pestera are o adancime de 6.60 metri si o latime de 5.50 metri. Pe unul dintre peretii pesterii se poate vedea o mareata cruce, incrustata in piatra muntelui, potrivit traditiei, de insusi Sfantul Ioan Teologul. In bisericuta din pestera sunt asezate sapte sfestnice din argint. Pe bolta de piatra a pesterii se observa o crapatura adanca, in trei parti, prin care se marturiseste ca Sfantul Ioan a auzit cele ceresti.



Pestera Apocalipsei - insula Patmos



In ziua de 26 septembrie, in pestera din Patmos se face mare sarbatoare si pelerinaj. Intre lunile mai si august (?), pestera Apocalipsei din insula Patmos este deschisa astfel:



Luni: 08.00 si 13.30.

Marti si miercuri: 08.00 si 13.30; 14.00 si 18.00.

Joi, vineri si sambata: 08.00 si 13.30.

Duminica: 08.00 si 13.00; 14.00 si 18.00.



Teodor Danalache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu